5 місць у Миколаївському районі, які варто побачити

Поділитись у Facebook Відправити в Twitter

Ми захоплюємося краєвидами, архітектурними, історичними та сучасними пам’ятками інших країн, не помічаючи, що зовсім поруч є не менш дивовижні місця. Mayak.media склав список об’єктів Миколаївського району, які варто відвідати.

Андріївське заповідне урочище

Миколаївська область розташована у степовій зоні. Тому для її мешканців будь-який клаптик лісу – ковток свіжого повітря. Нашому району пощастило: всього за 40 кілометрів від обласного центру, більш ніж на 1000 гектарах, розкинулося Андріївське заповідне урочище. До речі, в нашому лісі можна зустріти кабанів, косуль, зайців, борсуків, куріпок, фазанів, неподалік у плавнях живуть видри. Останнім часом бешкетують навіть рідкісні для півдня України єноти.

Тож, якщо вам хочеться втекти від літньої спеки, радимо провести вікенд саме тут. Тим паче, що з другої половини серпня розпочинається «грибний» сезон - і відпочинок, і користь.

 mayak.media

 Католицький храм Святих Петра і Павла

На місці сучасного села Степове колись знаходилося поселення Карлсруе, засноване в 1811 році німецькими переселенцями. У 1881 році розпочалося будівництво костелу у традиційному готичному стилі, яке тривало 4 роки. На жаль, сьогодні католицький храм потрохи руйнується, а реставраційні роботи поки не передбачаються. Для запобігання сильній руйнації усі вікна та входи замурували. Проте, пам’ятка продовжує вражати своїми зовнішніми деталями та величністю. Нещодавно на території костелу проходили зйомки воєнного роад-муві «Рокада».

Якщо ви вирішили завітати у Степове та подивитися на архітектурне диво, радимо зазирнути і в музей села. Там можна побачити предмети вжитку, національний одяг, інструменти, старі карти німецьких колоністів. Є експозиції, присвячені різним етапам розвитку України, села та його господарства, картини видатних художників Миколаївщини та багато інших цікавинок.

 mir-mak.livejournal.com

Село Трихати

Це мальовниче село на березі Південного Бугу ви запам'ятаєте назавжди. Річка, вкрита зеленим лататтям з білими лілеями, а над ними височіє диво рукотворне -  залізничний міст. Такий пейзаж, коли бачиш його вперше, справді перехоплює подих (перевірено на собі). Радимо приїжджати сюди наприкінці весни, коли в Трихатах відбувається Міжнародний фестиваль повітряних зміїв - видовище феєричне і незабутнє. Крім того, це мала Батьківщина паралімпійського чемпіона Максима Ярового. Саме на трихатських пагорбах відбувалися перші спроби майбутньої «зірки» українського спорту опанувати боб.

Tryhutty International Kite Festival mayak.media

Парк у Кривій Балці

В якому ще селі побачиш сучасний парк з зеленими газонами, розмаїттям квітів, декору, бесідками, музикою, що лунає з гучномовців, та навіть фонтанами. Тож, якщо будете проїжджати повз Кривої Балки, не пожалкуйте часу та завітайте до центру села. А дорогою зверніть увагу на чистоту та різьблені вказівники. До речі, в парку є free wi-fi та ведеться відеоспостереження. Село вас обов'язково здивує. Як говорять місцеві, «Це Крива Балка, дєтка».

 mayak.media

Аркасівський край

У XIX столітті в Старій Богданівці розташовувався маєток видатної родини Аркасів. Капітан I рангу Микола Андрійович Аркас (невдовзі - адмірал, головний командир Миколаївського порту і Миколаївський військовий губернатор) одружився на Софії Богданович, доньці господаря помістя та викупив у нього село. Незабаром вони народили сина Миколу. Він же, видатний історик, письменник, фольклорист, композитор, громадсько-політичний діяч, став знаковою особистістю в історії розвитку Миколаєва. Найцікавішим об’єктом серед тих, що збереглися до наших днів, в Старій Богданівці є церква, якій вже більше 150 років. На жаль, маєток Аркасів не вцілів, проте на північній околиці села є старовинне кладовище, що існує з XVIII століття, яке теж цікаво подивитися. Взагалі ж, у Старій Богданівці ще багато об’єктів, котрі привертають увагу: невеличкі маяки, встановленні минулого століття для виводу суден з морпорту, уклінний хрест і дача Казка, створена архітектором, який брав участь у проектуванні та зведенні однойменного оригінального дитячого містечка у центрі Миколаєва.

 Alexander Wyatkin

Звичайно, дивовижні місця району цим переліком не обмежуються. Надсилайте на пошту [email protected] або пишіть нам у Фейсбуці, пропонуйте свої варіанти, і згодом ми опублікуємо продовження цієї підбірки.

 

Коментарі:

Останні новини